4.0.11 UPDATE!

Here is the link to the wedNESday tutorial for making an Adventure game. Done something cool with it? Modified it in some way? Want to ask the community about creating additional features for it? Post things Adventure Module here!
User avatar
TheNew8bitHeroes
Posts: 324
Joined: Fri Feb 16, 2018 9:24 pm
Location: Sarasota, FL
Contact:

4.0.11 UPDATE!

Post by TheNew8bitHeroes » Thu Aug 30, 2018 8:00 pm

CODE UPDATE 1: AddValue macro

There are a few things that might be affected if you update rom 4.0.6 to 4.0.11. The most overt of these is the following:

Any code which uses the macro AddValue or SubtractValue will have to be updated. In the tutorial, one such piece of code was the Powerup_IncreaseMoney.asm script (another being the increase score script). If you get any error that mentions the AddValue or SubtractValue script, you need to navigate to the file it told you the error was in. The fix is very easy.

The old routine would have said something like:

Code: Select all


AddValue #$03, myVariable, #$01

This is a macro function that told the engine to add value to a multi-byte variable. The three arguments tell it:

arg0 - #$03 ... this told it that the variable you were going to update has 3 places (ones, tens, hundreds)
arg1 - myVariable ... this is the name of the variable that you want to update
arg2 - #$01 ... how much do you want to increase the number by? (0-9)

The NEW routine adds an extra argument:

Code: Select all


AddValue #$03, myVariable, #$01, #$00

arg3 - #$00 ... this tells it what "place" to update. If it is zero, it updates the ones place. If it is one, it updates the tens place. If it is two, it updates the hundreds place. Etc, etc, etc.


If you add a comma, and the intended place to update as the next argument, that should fix this error.
User avatar
jsherman
Posts: 162
Joined: Sun Apr 22, 2018 11:25 am
Location: Cleveland OH

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by jsherman » Thu Aug 30, 2018 8:16 pm

What's the recommended way to move a 4.0.6 project over to 4.0.11?

Do we unzip 11 to establish itself, then move over our 06 project folders?

Or at this stage, should we just start over with a new project and try to import what assets we can through the utility?
"Turtle Rescue" updates can be found here: viewtopic.php?f=13&t=112
User avatar
TheNew8bitHeroes
Posts: 324
Joined: Fri Feb 16, 2018 9:24 pm
Location: Sarasota, FL
Contact:

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by TheNew8bitHeroes » Thu Aug 30, 2018 8:17 pm

Hard to say. You probably want the code-pack that is in 4.0.11. The instructions to do that are provided on the site.

But I'd ALWYAS make an archive :-)
User avatar
Orgia Mode
Posts: 61
Joined: Fri Aug 17, 2018 3:51 am
Location: In a Van

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by Orgia Mode » Thu Aug 30, 2018 11:23 pm

Super excited for this one! :D
User avatar
stevenshepherd
Posts: 191
Joined: Sun Feb 18, 2018 5:25 pm

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by stevenshepherd » Fri Aug 31, 2018 4:30 am

TheNew8bitHeroes wrote:
Thu Aug 30, 2018 8:17 pm
Hard to say. You probably want the code-pack that is in 4.0.11. The instructions to do that are provided on the site.

But I'd ALWYAS make an archive :-)
It looks like the instructions for 4.0.6 and 4.0.11 both say "This code package is expressly designed for NESmaker V.4.0.6..." and appear to be the same instructions?
User avatar
TheNew8bitHeroes
Posts: 324
Joined: Fri Feb 16, 2018 9:24 pm
Location: Sarasota, FL
Contact:

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by TheNew8bitHeroes » Fri Aug 31, 2018 2:09 pm

It should say "current version"...it's possible that instruction pack never got updated in all the right places to say the current version. Sorry about that! haha
User avatar
stevenshepherd
Posts: 191
Joined: Sun Feb 18, 2018 5:25 pm

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by stevenshepherd » Fri Aug 31, 2018 2:28 pm

ok cool thanks :) I got a compile error trying to run my adventure game from 4.0.6 in 4.0.11, so I'll dig around a little more here and on FB to figure out why :)
TheQuest4BlazesBeard
Posts: 1
Joined: Fri Aug 31, 2018 3:40 pm

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by TheQuest4BlazesBeard » Fri Aug 31, 2018 3:48 pm

Hi, the $ thing worked, as we were having many issues at first testing our game. Though we are now encountering multiple problems.

We have copied our entire project including Graphic Banks over to the 4.0.11. That works fine. After changing the $ code thing, whenever we made a change to the game and test/exported it, the updates would not be there. New graphics made appear in the graphics bank but not on the test.
We tried changing back to the default emulator, though that resulted in the game refusing to load, at all.
Please help! :?
Thanks
QFBB Team.
User avatar
stevenshepherd
Posts: 191
Joined: Sun Feb 18, 2018 5:25 pm

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by stevenshepherd » Fri Aug 31, 2018 4:54 pm

I just get a generic compiling error.
Bucket Mouse
Posts: 193
Joined: Wed Mar 07, 2018 2:25 am

Re: 4.0.11 UPDATE!

Post by Bucket Mouse » Fri Aug 31, 2018 8:23 pm

Guess I'm permanently using 4.0.6 for the adventure game.

I moved my game to 4.0.11 last night and it worked fine. Turned it on today and it wouldn't compile. I tried everything -- redownloaded the software, etc. Still won't run. All I know is it worked yesterday and now it doesn't work today, for no reason at all. Ghosts is my best guess.
Post Reply